Svět výběrové kávy je velmi rozmanitý. Každá káva chutná jinak v závislosti na oblasti, odkud pochází, odrůdě, zpracování, nadmořské výšce, ve které káva roste, profilu pražení a na mnoha dalších faktorech. 

Podle čeho vybírat kávu?

Chuťový profil

Chuťový profil rámcově udává aromatické a chuťové vlastnosti, které můžete od dané kávy očekávat. Vždy však záleží na samotné přípravě a receptu. Uvádíme jej u každé kávy ve třech až čtyřech chuťových deskriptorech. 

Proces zpracování

Proces zpracování je jeden z faktorů, který výslednou chuť ovlivňuje nejvíce. Jsou tři základní metody zpracování - washed, natural a honey. Mimo tyto tři existují i další, tzv. experimentální metody, které se v poslední době objevují stále častěji.

Washed neboli "promytá metoda", je proces, u kterého hraje hlavní roli voda. Voda se používá pro třídění, loupání a fermentaci. Kávové třešně se téměř ihned po sklizni třídí a následuje proces loupání. Zrna jsou tedy v minimálním kontaktu s dužinou v průběhu zpracování, a proto chuť závisí hlavně na ostatních faktorech. 

Kávy zpracované promytou metodou jsou v chuti velmi čísté, šťavnaté, s jiskrnou aciditou, nižším až středním tělem a tóny žlutého a bobulovitého ovoce, jasmínu a citrusů.

Natural, neboli "suché zpracování", je mnohem jednodušší než washed. Kávové třešně se ihned po sklizni rozprostřou na plochy určené pro sušení (patios nebo africké postele) a suší se, v závislosti na počasí, po dobu 3-8 týdnů. Třešně se v průběhu sušení musí pravidelně otáčet, aby proces probíhal rovnoměrně a nedošlo k nežádoucí hnilobě, či alkoholové fermentaci. 

Kávy zpracované naturalní metodou jsou velmi sladké, komplexní, hutnější, s tóny lesního ovoce, meruněk a čokolády.

Honey (pulped natural) je zpracování používané převážně ve Střední a Jižní Americe. Kávové třešně se po sklizni loupou na "suchých" loupačkách, tedy bez použití vody. Následně se káva opět rozprostře na plochy určené pro sušení (patios, africké postele), kde se suší po dobu 2-5 týdnů. Proč název "honey"? Když se třešně olopou ze slupky, na zrnku zůstane dužina, která je velmi lepkavá a svou texturou připomíná med. U metody honey se ještě rozlišuje zda jde o white, yellow, red nebo black honey, v závislosti na množství ponechané dužiny při sušení.

Kávy zpracované metodou honey jsou v chuti velmi sladké, čisté, s ovocnými tóny - žluté, červené a tropické ovoce. Sladkost často připomíná třtinový cukr či med.

Nadmořská výška

Kávovníky rostou v oblasti rovníku napříč celým světem. Arabika, kterou naleznete u nás na e-shopu vyžaduje vyšší nadmořské výšky, nicméně rozmezí, ve kterých roste je poměrně široké - 600 - 2500 metrů nad mořem. Kávy z nižších nadmořských výšek bývají spíše sladší, s chutí sušeného ovoce, oříšků a čokolády. Kávy rostoucí ve vyšších polohách jsou v chuti mnohem ovocnější s vyšší aciditou a více projevenou aromatikou. Čím to je? Ve vyšších polohách jsou kávovníky vystavovány mnohem náročnějším klimatickým podmínkám - teplota ovzduší, déšť, vítr. Důležitá je již zmiňovaná teplota. Při nižší teplotě mají kávovníky zpomalený metabolismus, díky čemuž zrání třešní probíhá mnohem pomaleji a rostlinka tak má více času pro tvorbu aromatických látek, a hlavně cukrů, které do plodů ukládá. 

Profil pražení 

Pražení kávy je velmi náročný proces, plný složitých chemických reakcí. Hlavní reakce, které při pražení probíhají jsou Maillardova reakce, neboli hnědnutí, karamelizace a tvorba aromatických sloučenin. U pražení se dbá na to, aby profil pražení podtrhl chuťový potenciál, který káva získala na farmě. U káv na našem e-shopu naleznete 3 označení pražení podle toho, na jakou přípravu jsou primárně určeny. 

  1. Espresso roast - použití pro přípravu espressa ať už v pákových, či automatických přístrojích. Z kávy pražené na espresso získáte velmi dobrý výsledek a komplexní chuť i v moka konvičce.
  2. Filter roast - použití pro přípravu filtrované kávy, tedy French press, Aeropress, V60, Kalita, Clever dripper, Moccamaster, a další. 
  3. Omni roast - tento termín označuje, že je káva použitelná na obojí, espresso i filtrovanou kávu. 

Chuť každé kávy je výsledkem dlouhé cesty a práce mnoha lidí a vždy jde o kombinaci faktorů zmíněných výše. Pojďte s námi objevovat tento úžasný a voňavý svět. 
Pokud stále nevíte, kterou kávu zvolit, zkuste jeden z našich tématických ochutnávkových setů, Coffee Discovery Box, se kterým můžete poznávat!